Gde će Evropa ići na odmor?

Bez autora
Mar 06 2013

Tri četvrtine građana EU planira da negde otputuje za godišnji odmor, rezultati su istraživanja Evrobarometra. Tačnije, 41 odsto anketiranih, koji su izjavili da nameravaju da otputuju za godišnji odmor, izjavilo je da će se odlučiti za domaći turizam.Perspektiva doprinosa turističkog sektora privredi u celini je obećavajuća. Trenutna ekonomska situacija uticaće na izbor destinacije 34 odsto građana EU koji planiraju putovanje tokom godišnjeg odmora.

Gde će Evropa ići na odmor?Tri četvrtine građana EU planira da negde otputuje za godišnji odmor, rezultati su istraživanja Evrobarometra.

Tačnije, 41 odsto anketiranih, koji su izjavili da nameravaju da otputuju za godišnji odmor, izjavilo je da će se odlučiti za domaći turizam.

"Perspektiva doprinosa turističkog sektora privredi u celini je obećavajuća", izjavio je za AFP evropski komesar za turizam Antonijo Tađani.

Trenutna ekonomska situacija uticaće na izbor destinacije 34 odsto građana EU koji planiraju putovanje tokom godišnjeg odmora.

Zbog toga 42 odsto sagovornika, koji planiraju putovanje u vreme godišnjeg odmora, nameravaju da na putu provedu od pet do 14 dana.

Samo 48 odsto građana Malte izjavilo je da će putovati za godišnji odmor, a čak 91 odsto Nemaca i 90 odsto Austrijanaca.

Ove godine 27 odsto građana EU koji letovanje provode van kuće odlučiće se za neku destinaciju unutar EU, a 18 odsto van Unije.

Najomiljenije evropske destinacije su Španija, Italija i Francuska.

Prošle godine čak 71 odsto građana Unije su bili u prilici da otputuju, bilo iz poslovnih bilo iz privatnih razloga.

Oni koji nisu imali prilike da otputije u 46 odsto slučajeva navelo je kao razlog nedostatak novčanih sredstava.

Anketa u kojoj je bilo uključeno 30.000 ispitanika sprovedena je krajem januara ove godine u 27 zemalja EU kao i još sedam zemalja koje nisu članice Unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik